mesm Tokyo, Autograph Collection | Lobby | Wilson Associates

Wilson Designs Tokyo Boutique

mesm Tokyo, Autograph Collection opens next year

Boutique Design

Wilson Associates will partner with Marriott International to design the new boutique hotel mesm Tokyo, Autograph Collection. The hotel will be located in the heart of WATERS Takeshiba, a new urban development to the east of Tokyo’s central business district. 

Scheduled to open in April 2020, the mesm Tokyo, Autograph Collection will feature 265 guestrooms and suites and two distinct dining outlets. Drawing inspiration from the organic movements of the Takeshiba waterfront—recalling the flow of both the people and the waters that surround the mesm Tokyo—the design concept creates an environment in which cultural tradition and modern innovation coexist in harmony. Employing the richness of local resources and creating unity through a well-appointed art program, the design team brings together the energy and creativity of the city. The team has also enlisted local Japanese sculptors to enliven the interiors with abstractions of the coast.

In the lobby, angular patterns play on the daylight that floods the entry experience, creating a canvas for an art installation by Sawada Studios. A communal table sits at the center of the double-volume lobby. The smoky-gray marble path leads guests further inside, where furnishings with soft forms and tactile textures juxtapose the lobby’s architecture. Accent lighting and copper finishes encourage a sense of nostalgia and give the design scheme a personality.

The design creates a sense of intimacy and nostalgia, re-affirming the emotional undercurrent of “Kando”—Wilson Associates’ theme for the hotel. Carrying that energy through the mesm Tokyo’s public spaces, the ballroom and banquet spaces are defined by a tailored simplicity, anchored by accent, lacquered doors that recall the azure hues of the nearby waters, drawing the eye upward to the intricate architectural geometry of the ceiling. Adding a residential layer to the conventional banquet scheme, the design team also incorporated an open kitchen into the space.

Photo: Courtesy of Wilson Associates