User login

AboutBDNYBDWestMatch

Stairway to Style

(June 2017) posted on Tue Jun 06, 2017

Design Bureaux turns down the volume on a rockin’ restaurant/bar at The Venetian to create a sophisticated new vibe.


By Matthew Hall

click an image below to view slideshow

The raucous Bourbon Room that was located on the casino floor in The Venetian in Las Vegas has been reborn as The Dorsey, a decidedly more urbane experience. Overseeing the space’s makeover from a pump-up-the-volume environment based on the “Rock of Ages” musical that formerly played at the resort—including a catwalk for song-and-dance numbers by the staff—into a more subdued and sophisticated cocktail-centric environment was New York-based Design Bureaux.

The Dorsey 
The Dorsey. Photo: Bill Milne Photography

“We wanted to create a memorable experience for worldly, curious and engaged patrons,” says Thomas Schlesser, design principal, Design Bureaux. To help achieve that upscale appeal, the designers fashioned several multi-textured zones within the 4,500-sq.-ft. space.

That approach starts just inside the bar’s arched entry, which is home to a freestanding, bottle-shaped brass framework that houses a sofa-in-the-round that caters to the “see-and-be seen” crowd. Beyond that, patrons ascend a marble stairway to the main lounge, where a set of arches echoing those at the entrance define a series of subspaces containing tufted, belted and quilted seating and demarcated with large-scale chandeliers. The adjoining bar is clad with marble and leather upholstery, with a series of mirrored panels at its sides, back and overhead that conjure what Schlesser describes as a “perspective-enhancing infinity space.”

The Dorsey
The Dorsey. Photo: Bill Milne Photography

Nestled in the far reaches of the space is a library lounge that’s outfitted with book-filled mahogany shelves and amber globe lighting suspended from brass chains. This space is anchored by a 10-ft.-long fireplace, while overhead is a dropped, octagonal-framed oak ceiling that Schlesser says helps lend a human scale to the room, while also concealing its eye-catching up-lighting.

“The Dorsey is simultaneously dramatic and intimate, thanks to an interplay of sophisticated spatial gestures and furnishings,” says Schlesser. Given that—no surprise—the catwalks are gone.


Terms:

Did you enjoy this article? Click here to subscribe to the magazine.